GREVENA MOUNTAIN AND RACE ACTIVITIES 

GREVENA MOUNTAIN AND RACE ACTIVITIES 

Μενού

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

ΠΡΙΟΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΠΡΙΟΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΤΕ ΣΤΑ ΠΡΙΟΝΙΑ

Το χωριό βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια του νομού Γρεβενών και 11 χιλιόμετρα από το χωριό Κρανιά Γρεβενών.

Από την Καλαμπάκα απέχει 50 χιλιόμετρα και η προσέγγιση του γίνεται περνώντας από τα χωριά ( Μουργκάνη- Μεγάλη Κερασιά-Ορθοβούνι- Τρυγόνα -Ανάληψη-Κορυδαλλός-Καλλιθέα με προορισμό τα Πριόνια)

Από την Θεσσαλονίκη ερχόμενοι μέσω της Εγνατίας οδού επιλέγουμε τον τρίτο και δυτικό κόμβο με τις πινακίδες (Μαυραναίοι -Κηπουριό), στρίβουμε αριστερά και ακολουθούμε την παλαιά εθνική οδό Γρεβενώνν Ιωαννίνων περνώντας από το χωριό Κηπουριό

Απο τα Ιωάννινα απέχει 81 χιλιόμετρα και η προσέγγιση του γίνεται μέσω της Εγνατίας βγαίνοντας στον κόμβο της Παναγίας και περνώντας από το χωριό της Καλλιθέας.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρα στους πρόποδες του βουνού Κάρπενος, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Γόργιανης του Δήμου Γρεβενών.Η θέση του, απάνεμη καθώς είναι ανάμεσα στα βουνά, του επιτρέπει να διατηρεί υπέροχη πυκνή βλάστηση ακόμη και το καλοκαίρι. Τα ψηλά πεύκα που το περιτριγυρίζουν αλλά και η πλούσια βλάστηση μέσα στο χωριό από καρυδιές δημιουργούν μια σύνθεση εικόνας γεμάτη πράσινο. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η κεντρική πλατεία με τη βρύση τρεχούμενου νερού που έρχεται από πηγές έξω από το χωριό και έναν πλάτανο που παρά το νεαρό της ηλικίας του σκιάζει και καλλωπίζει το χώρο.Σημαντικό μνημείο του χωριού αποτελεί η εκκλησία του χτισμένη τον 17ο αιώνα από βυζαντινούς μαστόρους.

Τα Πριόνια (Αρομανικά: Bozovo) είναι χωριό του δήμου Γρεβενών στην Ελλάδα. Πριν από την εισαγωγή του σχεδίου Καλλικράτης, ήταν μέρος του Δήμου Γόργιανης.[1] Η απογραφή του 2011 κατέγραψε 64 κατοίκους. Τα Πριόνια είναι οικισμός της κοινότητας της Καλλιθέας.

Πριόνια Γρεβενών

Αλεξανδρινοί Χρόνοι:

Το χωριό επί Βασιλέως της Μακεδονίας Μεγάλου Αλαξάνδρου ονομαζόταν ΚΑΛΠΟΥΣ και ανήκε διοικητικά στην επαρχεία Ελημίας.

Ήταν κτισμένο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου και Παναγίας, έφθανε μέχρι την περιοχή του Καταφυγίου ή Πέτρα.

Βυζαντινοί Χρόνοι:

Το Καλπούς κατά του Βυζαντινούς χρόνους αριθμούσε περίπου χίλια σπίτια όπως μαρτυρούν τα ερείπια που υπάρχουν μέχρι σήμερα.

Η γεωγραφική του θέση βοήθησε στην ανάπτυξη του εμπορίου και στο αποκορύφωμα του χριστιανισμού απαριθμούσε τουλάχιστον δώδεκα εκκλησίες από τις οποίες κάποιες σώζονται μέχρι και σήμερα :

Αγίας Τριάδος (νέα κατασκευή στην περιοχή της Καλλιθέας)Π

ροφήτη Ηλία (Αναστηλωμένος Ναός)κοιμήσεως της Θεοτόκου (Αναστηλωμένος Ναός)

Άγιου Αθανασίου (Πολιούχος του οικισμού Πριόνια) ξαναχτίστηκε το 1710 και διατηρείτε έως σήμερα σε άριστη κατάσταση.

Με την άλωση της Πόλης, το Καλπούς περιήλθε στην κατοχή των Τούρκων και οι κάτοικοι του διασκορπίστηκαν στις γύρω περιοχές και μερικοί από αυτούς εγκατασταθήκαν περί το 1710 στη θέση που σήμερα είναι κτισμένο το χωριό Πριόνια.


Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email
X